top of page
Flory-Anne

Familieopstelling en systemisch werken geven je inzicht in jouw verstikkende patronen.


Ervaringen met een opstelling en systemisch werk


Door de inzichten die je tijdens een opstelling krijgt, of dat nu met representanten, vloerankers of poppetjes is, mag je zien waarom bepaalde dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Waarom je bepaalde dingen doet, zoals je ze nu doet.  Als dat begrip er is, kun je verder. Je voelt vaak, intuïtief, aan wat er nodig is om van deze ketens af te komen. Je kunt jezelf eindelijk ontdoen van deze verstikkende patronen.

Hoe dat werkt, zal ik hieronder proberen uit te leggen, ik neem je mee aan de hand van een verhaal van een representant in 1 van mijn opstellingen.

 

Hoe een opstelling onbewuste patronen en emotionele blokkades zichtbaar maakt waardoor vergeving en heling kan plaatsvinden
Vergeving tijdens een opstelling binnen familie

Inzichten en verandering met een familieopstelling

Vraagsteller en representanten en dan…..

“De opstelling van zondag heb ik als zeer bijzonder ervaren.” Bij allebei voelde ik al dat ik representant mocht zijn en dat ik een positie in te vullen had.


 Waar gaat deze blog over

Ervaringen met een en en systemisch werk

 

Om inzicht te krijgen in de familiedynamiek stelden we allereerst de vraagstelster op. Daarna haar moeder en broer en zus. Ze probeerde ook iemand als representant voor haar vader op te stellen, echter iedereen gaf aan zich niet geroepen te voelen om in deze positie te staan. Achteraf werd duidelijk dat de vader geen rol had in deze opstelling. Net als in het echt leven, was hij afwezig. Wel voelde 1 van de representanten dat ze het veld in mocht stappen, na navragen, bleek ze de positie van de oma van de vraagsteller in te nemen. De oma was zeer dominant en bepaalde eigenlijk wat er in het veld gebeurde.


Het ging hier niet om de relaties binnen het gezin, maar hier werd de familiedynamiek in de vrouwenlijn aangeraakt. Iedereen dook ineen en was bang voor haar. Het veld leek even stil te staan, letterlijk stond iedereen vastgenageld. Oma liet goed zien wie ze was. Je voelde dat het trauma diep zat en dan er heel wat nodig was voor de het verwerken van dit voorouderlijk trauma. Als begeleider voelde ik dat er iets mocht gebeuren, de Sjamaanse drum was nodig om hulp te vragen en ruimte te creëren, zodat er gezien mocht worden wat er gezien mocht worden.  Door de drum kon de moeder loskomen van oma en naar haar dochter stappen. Door de dochter een lichtblauw kristal te geven (lichtblauw is de chakra kleur van de keel – zorgt voor heldere communicatie) kon de dochter gaan communiceren.  


Het verhaal van…… ervaring van een representant

Toevalligheden, dingen zien zoals ze onbewust ervaren worden


.“Ik mocht de positie innemen van de vraagstelster. Ik was de dochter en ervaarde een innerlijk gevecht om de moeder te vertrouwen en te geloven dat ze van me houdt. Het raakte me diep.”

 Zeker toen ik me realiseerde dat het over mijn dochter ging en ik die moeder was!

Toen ik dit tegen mijn dochter vertelde (dat ik haar worsteling gevoeld heb en haar verdriet etc.) vertelde ze me, dat ze die zondag vreselijke buikpijn had gehad, terwijl er niet een verklaring voor was (iets verkeerd gegeten of van streek was oid). Zeker toen de bloedneus* genoemd werd viel bij mij het kwartje. 


*De bloedneus staat bij kinderen voor zich niet gehoord en gezien voelen. De dochter van de representant had dat heel vaak vroeger. Doordat de vraagstelster dacht dat ze een bloedneus had, vertelde ze dat ze als kind veel bloedneuzen had gehad. Toevallig?


De dagen erna; Hoe je ook als representant bewustwording en innerlijke balans mag ervaren.

“Maandag zat ik in de trein wat te doezelen en zag ik dat al mijn banden met iedereen doorgesneden werden. Ik ga helemaal zelfstandig verder. Niet langer tegengehouden door banden met ouders, partner, kinderen. Altijd rekening houden en aanpassen. Niet mijn volledige potentie benutten. Wel contact en verbinding, niet meer vastgebonden door verstikkende, vasthoudende banden. “


“Dusssss dat zijn behoorlijke inzichten en veranderingen!!”


Conclusie van deze representant; verborgen dynamieken komen boven.

 Alles liep automatisch, er werd gereageerd en het verliep heel natuurlijk. De drum die je gaf, de ondersteunende dingen, de steen die ik in mijn handen kreeg, hielpen elke keer een doorbraak te forceren. Zeer cruciaal!

Alle verborgen dynamieken kwamen boven, de onbewuste patronen werden zichtbaar waardoor zielsverbinding mocht ontstaan, vergeving binnen de familie en innerlijke rust.


Conclusie van de begeleider; het familiesysteem is bijzonder

Achteraf kun je je afvragen hoe het met de oma is, de manier hoe zij met haar dochter en kleindochter omging, komt vast ook voort uit een (voorouderlijk) trauma. Echter dat was bij die opstelling niet de vraag en niet wat er opgelost hoefde te worden. Daarom is het van tevoren belangrijk om samen met de vraagsteller goed de vraag te formuleren en deze goed voor oog te houden tijdens de opstelling. Hierdoor kun je tijdens de opstelling niet in andere verstrikkingen terecht komen, want die zijn er, maar wie weet, komt dat in een volgend opstelling naar voren.

Als begeleider weet je nooit wat er mag gebeuren op zo’n dag.  Ik weet wel dat ik mag vertrouwen op het feit, dat er gezien mag worden, wat er gezien mag worden. Dat er zeker geen dingen boven komen die een vraagsteller of representant niet aankunnen. Als begeleider ben je bezig een veilige en verbindende omgeving te creëren, zodat iedereen een waanzinnig mooie ervaring mag hebben en als het goed is met mooie inzichten, die leiden tot persoonlijke groen en ontwikkeling, maar huis mag gaan.

 

In liefde Flory-Anne


Voel je nu direct de behoefte om met een opstelling mee te doen, reserveer dan jouw plek bij 1 van de volgende 4 opstellingen op zondagen van 13.00-15.30 uur in Tinte. Ik heb nog plek op 13 oktober, 17 november, 1 december en/of 15 december





Toch liever eerst een GRATIS kennismaking? Volg deze link.



Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page